Кафето безспорно е една от най-любимите напитки в целия свят. То е повод за среща, запознанство, ритуал за успешен старт на деня, малко удоволствие в забързания ден. За него е писано и говорено много, но ние успяхме да съберем 21 любопитни факта, които ще ви изненадат. Вижте ги в следващите редове!
  1. Кой открива ободряващия ефект на кафето?
    Легендата разказва, че през IX век абисински пастири забелязват ефекта на кофеина върху техните кози, които ставали особено енергични, след като ядат плодовете на растението Coffea. Тогава местен монах направил напитка от плодовете и установил, че тя го държи буден през нощта.
    Така се ражда оригиналната чаша кафе.
  2. Европа обича кафето!
    Според Международната асоциация за кафе (ICO) Европа внася повече кафе в сравнение със САЩ.
    А знаете ли в кои държави на Стария континент се консумира най-много кафе? Първо място е за Финландия, където потреблението на любимата гореща напитка е средно по 9,6 кг на човек на година. В класацията България попада на 34място с далеч по-скромните 2,3 кг кафе на човек на година.
  3. Знаете ли, че кафето е третата най-консумирана напитка в света, изпреварена от водата и чая? Днес повече от 70 страни произвеждат кафе, a средностатистически човек пие по 2 кафета на ден.
  4. Каква е рецептата за щастие? Проучване на Харвардския институт по обществено здраве и хранене доказва, че това е консумацията на 2-3 чаши кафе дневно! Тайната се крие в действието на кофеина, който стимулира производство на повече хормони на щастието като допамин и серотонин.
    А вие изпихте ли своята „чаша щастие“ вече?
  5. Множество проучвания доказват, че кафето помага на мозъка да работи по-ефективно! Още една от многото ползи за организма от кофеина е, че той влияе положително на клетките в мозъка, като подобрява концентрацията.
  6. Кафето подобрява спортните резултати!
    Кофеинът стимулира централната нервна система, като така намалява умората и сънливостта. Това негово свойство помага и при изпълнението на силови упражнения. Изследванията показват, че може да подобри и издръжливостта, както и да увеличи силата на мускулите.
  7. Кафето е много богато на антиоксиданти, които подобряват здравето и намаляват риска от редица заболявания. Някои проучвания доказват, че човешкото тяло абсорбира повече антиоксиданти от кафето, отколкото от зеленчуците и плодовете!
  8. Знаете ли, че австралийски инженери са разработили концепция за строителство на пътища от утайката на кафето? Иновационната технология е хрумнала на завеждащия Центъра за устойчива инфраструктура към Swinburne University of Technology в Мелбърн, който е и страстен любител на кафето.
  9. Какви са цветовете на кафеените зърна?
    Повечето от нас ги виждаме, когато те вече са тъмнокафяви, но преди да се изпекат техните нюанси варират между червено, жълто и зелено. Във всеки етап от обработката кафето променя цвета си, като по него разбираме и кога вече е готово за консумация.
  10. Обичате ли капучино? А знаете ли, че думата „капучино“ е свързана с Ордена на капуцините? Причината е, че цветът на кафето, смесено с разпенено мляко, е подобен на цвета на дрехите на капуцините. Техният орден е основан през 16 век в Италия.
    Още една италианска следа в историята на кафето.
  11. Най-голямата чаша за кафе, държаща рекорда на Гинес, може да събере цели 22, 739 литра кафе!
    За да построят гигантската чаша, петдесет души са работили повече от месец по проекта, който беше представен в Колумбия.
    Кафето, с което беше напълнена чашата-рекордьор е 100% Арабика.
  12. Знаете ли, че за една чаша кафе са необходими 140 литра вода? Не, няма грешка! Разбира се, не всички отиват директно в чашата ви. Това е количеството вода необходимо, за да бъдат отгледани достатъчно зърна кафе, които да се превърнат в чаша от любимата ни напитка.
  13. Кафето в помощ на красотата!
    Не изхвърляйте утайката от кафето. Тя е чудесен натурален ексфолиант, който премахва мъртвите клетки и прави кожата гладка, стегната и свежа.
    Още едно от предимствата на любимата ни напитка!
  14. Колко са страните, които отглеждат кафе? Близо 65и всички те са разположени около екватора и тропиците. Изключение прави Северна Америка, тъй като в Пуерто Рико и Хаваите също климатичните условия са благоприятни за кафето.
  15. Предполагали ли сте, че кафето всъщност притежава над шест пъти повече различни вкусове от виното. Според някои източници кафето има около 1500 ароматни характеристики, докато във виното са открити около 200.
  16. Знаете ли, че кафето неутрализира неприятните миризми? Ще ви споделим един лесен трик да премахнете лошите аромати от хладилника. Сложете в задната му част малка купичка или торбичка с утайка от кафе. Така хладилникът ви отново ще ухае на свежо и чисто!
  17. Кафето помага за изгарянето на мазнини! Кофеинът неслучайно се намира в повечето продукти за отслабване. Той е едно от малкото естествени вещества, за които е доказано, че увеличават изгарянето на мазнини и ускоряват метаболизма.
  18. Колко калории има в една стандартна чаша кафе? По-малко от 5! Кафето е много нискокалорична напитка, но ако добавите мляко и захар, нещата се променят!
  19. Знаете ли, че кафето може да живее втори живот под съвсем различна форма? Много компании преминават към устойчиво производство и се доверяват именно на утайката от кафе. Вече можем да открием вази, лампи, мебели и дори обувки, направени остатъците от кафето.
  20. Искате ли да се изкъпете в кафе? Има хора, които толкова много обичат кафе, че буквално искат да се потопят в любимата си напитка. Вече това е възможно! Спа център в Япония предлага на своите посетители басейн пълен с кафе, в който те могат да се насладят и на многото ползи от кофеина върху кожата.
  21. Кафето ни помогна да живеем по-дълго!